Jsme malou rodinnou farmou, která se zabývá chovem hovězího dobytka, konkrétně černého plemene Aberdeen Angus.
Původ tohoto plemene černé barvy sahá až do 18. století, kdy se začalo chovat ve Skotsku v hrabství Aberdeenshire. Pro jejich chov jsme se rozhodli především kvůli kvalitě jejich masa, ale také kvůli jejich odolnosti, vstřícné povaze a výborné schopnosti adaptovat se na různorodé pastviny.
Zvláštností plemene Aberdeen Angus je usazování tuku mezi svalovými vlákny, není tedy tučné, a maso na řezu vypadá jako červený mramor. Díky těmto vlastnostem se jejich maso stává nejen měkkčí, šťavnatější, ale získává jedinečné chuťové vlastnosti, tolik oblíbené u profesionálních kuchařů i gurmánů.
V nabídce naší farmy je i maso z plemene Charolais, které je chováno na sousedních loukách. Dobytek je původem z Francie a patří mezi mohutná plemena. Rovněž krávy tohoto chovu žijí převážně na rozlehlých pastvinách a jsou chována s filozofií naší farmy - tedy v souladu s přírodním chovem bez stresu.
Farma Těchonice se nachází ve stejnojmenné obci v Pošumaví, nedaleko Klatov. Těchonice jsou ideálním místem k farmaření i proto, že tu stále přetrvává tradice drobných zemědělců, kteří se své práci věnují s tou pravou péčí. I díky nim jsou Těchonice a okolí protkány cestami, remízky nebo lesíky, které kromě malebného prostředí vytvářejí i vhodné podmínky pro život nejen chovaných zvířat, ale i divoké zvěře.
Pro nás jsou Těchonice místem, kde se pasou nejen naše krávy, ale i jeleni, srnky, kde na rybníku hnízdí volavky a lišky tu dávají dobrou noc.
Zakládáme si na naší filozofii chovu, kdy dobytek chováme zcela v přirozeně v ekologickém režimu a nevystavujeme ho stresu.
Naše krávy žijí pouze na loukách v Těchonicích, kde využívají volné pastvy, díky nimž jsou krmeny přírodní stravou a jejich maso si tak zachovává vytříbenou chuť.
Dobytek porážíme na malých jatkách nedaleko od naší vesnice. Maso necháváme vyzrát ve vlastní bourárně, následně ho porcujeme a připravujeme jako hotový produkt pro naše zákazníky.
Naše maso dodáváme naporcované na jednotlivé kusy vycházející ze struktury krávy tj. líčka, krk, žebro, svíčková, ořech, květová špička, vysoký roštěnec, nízký roštěnec, plec, bok, kýta a další.
Hovězí maso z plemene Aberdeen Angus je oblíbené díky své vytříbené chuti. Tuk u tohoto plemene se usazuje mezi svalovými vlákny a maso je tak velice křehké a mramorované. Všechny tyto vlastnosti tvoří typickou chuť kvalitního masa, oblíbeného v domácích i profesionálních kuchyních.
Hovězí maso z plemene Charolais je výborné nejenom na steaky, ale také na dlouhé pomalé pečení a zejména pomalé dušení.
Naše rodina začala farmařit v Těchonicích v roce 2014, kdy jsme se přestěhovali z Prahy na venkov. Před samotným farmařením jsme studovali náležitosti chovu a i díky užitečným radám od našich sousedů jsme již neotáleli a do farmaření se pustili.